Körfez Devlet Hastanesi’nde Başarılı Ameliyatlar Devam Ediyor.
Körfez Devlet Hastanesi Üroloji Polikliniği Uz Dr Ercan Aydınoğlu’na sık idrara çıkma, tam idrar yapamama şikayetleri üzerine Ahmet İşçimen hastamız başvuru yapmıştır. Hastaneye başvuran hastamız ameliyat hazırlıklarının tamamlanmasının ardından 15 gün içinde ameliyata alınmış, mesanesinden toplam 199 adet taş çıkarılmıştır. Başarılı geçen ameliyatın ardından sağlıklı bir şekilde taburcu olan hastamıza tekrar geçmiş olsun dileklerimizi iletmekteyiz.
Uz. Dr. Ercan Aydınoğlu ile yapmış olduğu başarılı ameliyat sonrasında ameliyat ile ilgili bilgi aldık.
“Benign prostat hiperplazi(BPH), yaşlı erkeklerde sık görülen bir durum olup alt idrar yolu yakınmalarının önemli nedenlerinden biridir.Alt idrar yolu yakınmları ise depolama, işeme ve işeme sonrası yakınmalar olarak üç gruba ayrılır. BPH'ya bağlı gelişen alt idrar yolu yakınmaları yaşla birlikte artar ve neredeyse 90 yaşındaki erkeklerin tamamında vardır. Yapılan yoğun çalışmalara rağmen, yaşlanan erkeklerde prostat büyümesine neyin neden olduğu ve bu büyümede hangi durumların etkili olduğu henüz tam anlamıyla kanıtlanamamıştır.
Körfez Devlet Hastanesi Üroloji kliniğine başvuran hastamız alt idrar yolu yakınmaları ile birlikte idrarda kanama ile başvurdu. Yapılan değerlendirme ve USG görüntüleme sonrası BPH'ya bağlı mesane çıkım tıkanıklığı bulguları ve mesane lümeninde çok sayıda taş tespit edildi. Bunun üzerine operasyonu konuşularak planlamaya alındı. Geniş otopsi serilerinde histolojik BPH'lı olgularda mesane taşı görülme oranı (%3,4) kontrol grubuna(%0,4) göre sekiz kat fazladır.Burada mesane taşının görülmesi BPH'ya bağlı hastalığın seyrinde gözlenebilen yan etkisidir. Mesane taşının olgumuzdaki dikkat çeken tarafı mesane lümeninde 199 adet taşın tespit edilmiş olmasıdır. Aslında bunun da ötesinde vakanın merkezimiz tarafından yönetilmiş olmasıdır.
Operasyon konvansiyonel açık cerrahi tekniğinin dışında optik sistemler kullanılarak yapıldı. Mesaneyi vücut dışına bağlayan idrar yolundan optik sistemin girilmesiyle prostat dokusuna müdahale edildi. Mesane içindeki taşlara ise normal idrar yolundan müdahale edilmesinde yetersiz kalındı bunun üzerine açık cerrahiye geçmemek için göbek altından açılan küçük bir delik ile mesane iç alanına oluşturulan yol üzerinden optik sistem ile girildi ve mesane içindeki 199 adet taş buradan çıkartıldı. Buradaki başarı 199 adet taşın çıkartılması değil operasyon yönetiminin Körfez Devlet Hastanesinde gerçekleşmesidir.Disiplinler arası yönetimin, işbirliğinin ve başarılı kadronun sonucudur. Merkezimizin fiziki ve yapısal eksikliklerini kapatan bu tutum ve davranışın uzun vadeli olabilmeside akılcı planlamalar ile mümkündür.”